29 Ekim 2015 Perşembe

Ayak Mantarı Neden Olur? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

   Mantar karanlık, nemli,sıcak olan bölgelerde üreyen mikroorganizmalardır. Barınakları ayakkabılardır.Ayaklardaki terleme ,uzun süreli ayağın ayakkabı içerisinde kalışı ve banyo sonrası ayakları kurulamama,başkalarına ait pedikür setini kullanama gibi durumlar mantarın oluşumuna kolaylık sağlar. Bulaşıcı bir hastalıktır. Mantar mikrobu taşıyan kişinin ayakkabı ve çorabından bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Bir çoğuz çevremizden 'Askerdeyken arkadaşın botunu giydim ayağımda mantar oluştu'kelimesini duymuşuzdur.Buda mantarın bulaşıcı bir cilt hastalığı olduğunun örneğidir.
    Kaşıntı,yanma,koku,deri döküntüsü,kaşımaya bağlı kanama,kabuklanma,kızarıklık ve dokunulduğunda nemlilik hissi başlıca belirtileridir ve kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler.
   Ayakların kuru tutulması,tırnakların düzenli kesilmesi,pamuklu çorap giyilmesi,rahat ayağı tam kavrayan ayakkabıların tercih edilmesi ve hijyen ayak mantarının önüne geçilebilecek unsurlardır.
   Ayak mantarından bazı bitkisel çözümlerle kurtulabilmemiz mümkündür.

BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
 -Mantarlı bölge sarımsakla 5 dk ovulur ve yıkanarak iyice kurutulur. bu işlem mantar ortadan kalkıncaya kadar hergün yapılır.

 -1 çay bardağı elma sirkesi 2 su bardağı ılık suyla karıştırılır ve ayaklar bu suyun içinde bekletilir.

 -1 çay kaşığı saf lavanta yağıyla mantarlı bölgeye masaj uygulamanız yeterli ancak kesinlikle saf olmalı.

 - 1 fincan kaynamakta olan suyun içerisine aynısafa bitkisinden 5 kaşık ilave edin. 5 dk kısık ateşte kaynatın. Lapa kıvamına gelen bu bitkiyi soğuduktan sonra mantarlı bölgeye sürerek tülbentle sarın Sabaha kadar bekletin 3 gün bu işleme devam edin.

-1 lt kaynar suya 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyerek ayaklarınızı bu suda bekletin.

-6-7 diş sarımsak bir çay kaşığı tuzla birlikte dövülür. Lapa kıvamına gelen sarımsak cam bir şişenin içerisine alınarak üzerine 2 çay kaşığı kadar alkol eklenir. 3-4 saat beklemeye alınan sarımsak ve alkol karışımı arada bir sallanarak özleşmesi sağlanır. Ardından şişenin içinde oluşan sıvı süzülerek alınır..Ayaklar sabunlu suyla yıkanarak iyice kurulanır.mantarlı bölgedeki ölü deriler bez yardımıyla temizlenir.daha sonra hazırlanan sıvıya bir parça pamuk batırılır ve mantarlı bölgeye pamuk yerleştirilerek en fazla 3 saat bekletilir.Bu işlem 3 gün arayla 15 gün boyunca uygulanır.3 ay ara verilerek mantarın tekrar nüksetmesi durumunda işlem aynı düzende tekrarlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.